
 

 
 
Freedom of Information Request: 0376 2019/20 
 

We are looking at the use of autologous cell salvage in obstetric units and would be 

grateful if you could complete this questionnaire (the questions can be answered 

either directly within the email or by using the attached document): 

The Trust does hold the information you have requested however we are withholding some 
of this information under Section 40 (Personal Information) of the Freedom of information Act 
(2000) as it is not in a retrievable format. We do not electronically store this information and 
were we to review individual patient records we would be in breach of the second data 
protection principle “Personal information must be processed for limited purpose”. We are 
therefore withholding this information under Section 40 of the Freedom of Information Act. 
 
Section 40 (2) is an absolute exemption meaning there is no requirement to consider the 
public interest when disclosing this information.  
 

1. Does your hospital have an obstetric unit? 

a. Yes ☒ 

b. No☐ 

 

2. What is the number of births per year in your obstetric unit? 
 

9258 

 

 

3. Do you use cell salvage in obstetrics? 

a. Yes☒ 

b. No☐ 

 

4. In what situations is cell salvage used (tick any that apply) 

a. All caesarean sections☐ 

b. category 1 caesarean section, ☐ 

c. category 2 caesarean section, ☐ 

d. category 3 caesarean section, ☐ 

e. category 4 caesarean section, ☐ 

f. caesarean section with high risk of haemorrhage, ☒ 

g. obstetric patients refusing blood transfusion, ☒ 

 

5. What is the availability of cell salvage in your obstetric unit 

a. 24 hour, ☐ 

b. day-time only, ☐ 



 

c. depending on staff and/or equipment), ☒ 

 

 

6. How many times per year over the last 5 years have you used cell salvage for 
collection only in your obstetric unit?  
 
Exempt under Section 40 of the Freedom of Information Act – see above for full details 

Year Number of times CS used 

2014  

2015  

2016  

2017  

2018  

 

 

7. How many times per year over the last 5 years have you used cell salvage for 
collection and reinfusion in your obstetric unit?  
 
Exempt under Section 40 of the Freedom of Information Act – see above for full details 

 

Year Number of times CS used 

2014  

2015  

2016  

2017  

2018  

 

8. Does your hospital obstetric unit have any concerns about using cell salvaged 
blood at caesarean section? 

a. Yes ☐ 

b. No☒ 

 



 

9. If yes to question 6, do your concerns relate to any of the following (tick all that 
apply) Not Applicable  

 

a. Infection risk ☐ 

b. Haemolytic disease in future pregnancy ☐ 

c. Cost ☐ 

d. Amniotic fluid embolism ☐ 

e. Need for broad spectrum antibiotics ☐ 

f. Availability of trained staff ☐ 

g. Availability of equipment ☐ 

h. Other (please state) 

 

 

 


